059 23 40 85 info@zeelyceum.be

Campus De Haan

Historiek

De vzw Nationale Belge contre la Tuberculose bouwt in 1925, met steun van de familie Solvay, een eerste preventorium in De Haan. In 1926 wordt het gebouw ingehuldigd door koningin Elisabeth.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog verbleven er honderden tuberculosepatiënten in het preventorium. Tijdens de oorlog worden ook gekwetste soldaten en vluchtelingen opgevangen.

Vanaf de jaren 1960 specialiseert het Zeepreventorium zich in de behandeling van astma. Later volgt de behandeling van mucoviscidose. Het Zeepreventorium verwerft internationale erkenning. Vandaag wordt een brede waaier chronische aandoeningen behandeld bij zuigelingen, kinderen en jong volwassenen. Op dit moment is obesitas de belangrijkste pathologie die in het Zeepreventorium wordt behandeld.

Vanaf midden jaren zestig kunnen kinderen tijdens hun verblijf in het Zeepreventorium hun schoolse opleiding verderzetten, zowel in het Nederlands als het Frans.

In 1998 sluit het Zeelyceum zich aan bij het GO!.

De expertise rond onderwijs aan zieke kinderen werd in 2019 aangewend voor de oprichting van ziekenhuisscholen verbonden aan de K-diensten neuropsychiatrie van ziekenhuizen in Brugge (Assebroek), Pittem en Kortrijk.